Hall Refurbishment

Warleggan Jubilee Hall

Warleggan Jubilee Hall has served the parish of Warleggan since it was constructed in 1935, and has a main hall seated capacity of 100 people. Over the years the Hall has benefitted from various improvements, but the past eight years have seen two major grant-funded projects which have successfully brought the Hall right up to date.

  • Making it warmer:  Keeping the building warm during the winter months had been difficult, and following a Community Energy Plus (CEP) energy audit on the Hall in 2005, some intensive fundraising by the Parish raised £2,000 and Awards for All lottery grants awarded the Hall £5,000. Phase 1 of this first project was completed in March 2006 with the installation of central heating, along with loft and cavity wall insulation. Phase 2 of this project involved applying for £25,000 worth of grants from EDF Green Energy Fund and Dti Low Carbon Building programme Phase2 in order to install in Nov 2007 a 5.2kW Solar PV array on the roof of the Hall. This was done by Plug into the Sun who believe the Hall to be the first community project to benefit from funding from Phase2 of the Low Carbon Buildings programme.  Through these PV panels, the Hall generates approximately 4000kWh of electricity per year, saving about 1.7 tonnes of carbon dioxide per year, for which it is paid; during 2012, for example, the Hall received back from EDF £448.58. This contributes significantly to the cost of electricity for the Hall and during daylight hours the Hall benefits from some free electricity too.

awards4all logo

  • Making it bigger:  During 2010 the Hall was kindly donated a parcel of land at the back of the building, and this enabled the Hall committee to consider building an extension for storage, upgrading the toilet facilities to include disabled and baby changing facilities, and upgrading the kitchen from domestic to catering standard. Architect drawings were drawn up and planning permission sought. Support for the project was generously given by Cornwall Community Foundation who gave a grant of £2,175 towards the work and by Councillor Derris Watson who donated £300 from the Community Chest Grant.  Following the granting of planning permission during 2011, the application for the lion’s share of the grant funding commenced, and in June 2012, £65,563 was granted by the East Cornwall Local Action Group, part of the Rural Development Programme for England, with Defra as the Managing authority and Cornwall Development Company acting as the accountable body.

horiz-full-snip-logos

The Hall Committee is very grateful to all those who have so generously made these contributions over the past eight years, to enable the Hall to remain a viable and sustainable community building for the benefit of all its users.

the old kitchen

the old kitchen

The new kitchen

the new kitchen

>> Return to HALL HOME PAGE
Advertisements
%d bloggers like this: